Dolar 18,8865
Euro 19,9150
Altın 1.100,42
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Çok Bulutlu
İstanbul
20°C
Çok Bulutlu
Pts 16°C
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 10°C

Zirai dona karşı sigorta uyarısı!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerini olası zirai don, sel ve fırtına gibi doğal afetlere karşı ürünlerini devlet destekli tarım sigortası kapsamında güvence altına alamaya davet etti.

Zirai dona karşı sigorta uyarısı!
Aralık 29, 2022 7:14 am
106

Karan, fındığın Giresun, bölge ve ülke için son derece öneli ve stratejik bir ürün olduğunun altını çizerek, “önümüz kara-kış, olası bir doğal zirai dona karşı ürünümüzü Tarım Sigortalı Havuzu (TARSİM) kapsamında sigortalatalım ve uykusuz bir kış geçirelim” dedi. Karan, fındıkta 2023 yılı TARSİM döneminin 1 Kasım 2022 itibariyle başladığını hatırlatarak, son başvuru tarihinin 28 Şubat 2023 olduğunu ifade etti.

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak son yıllarda fındıkta zirai don ve fırtına hasarı yaşadığına dikkat çeken Ziraat Odası Karan şunları kaydetti;

“fındık üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden olduğu ve hemen hemen her yıl ürünlerinde az veya çok kayıplara neden olan, don, fırtına, sel, heyelan ve dolu gibi riskleri yaşamaktadır. Bu nedenle ürünlerindeki oluşan kayıpları ise yalnızca TARSİM ile sigorta yaptırarak telafi edebilmektedir. % 67 ye varan devletin prim desteği ile ÇKS başvurusu yapmış her üreticimizin geç kalmadan fındık bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptırmaları halinde ilerideki günlerde yaşanacak afetlerden oluşacak kayıplarını karşılama fırsatları olacaktır. Üreticilerimizin bu yıl çok yoğun ilgi gösterdikleri sistemde 2023 yılı ürünlerinin kg değerini ise 39 TL den 65 TL ye kadar fiyat seçenekleri ile sigorta yaptırabilir. Üreticimiz bahçesinin bulunduğu rakıma ve indirimlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 Ocaktan alacağı Fındık bedeli ile Bir dekar bahçesini sigorta yaptırabilirler. Örneğin, ortalama olarak 150 mt deki bahçesinin bir dekarını yalnızca 2,7 kg Fındık bedeli karşılığında sigorta yaptırabilirken, 250 mt deki bahçesini 3,5 kg, 500 mt deki bahçesini 4,4 kg fındık bedeli gibi çok küçük meblalarla güvence altına alabilmesi mümkündür.”

Karan, fındık üreticilerinin 2023 yılı da kutlayarak, bereketli bir yıl olmasını diledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.