Dolar 18,8971
Euro 20,0709
Altın 1.120,04
BİST 5.173,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 15°C
Sal 15°C

Zor bir sezon bizi bekliyor

Zor bir sezon bizi bekliyor
Temmuz 23, 2022 5:32 am
192

Toplantı KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sabır ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birliğe bağlı Ordu’daki önemli fındık ve mamulleri ihracatçılarının büyük çoğunluğunun katılımıyla gerçekleştirildi. KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır, burada yaptığı konuşmada Avrupa’da resesyon olasılığın keskin şekilde arttığına işaret ederek fındık sektörünü zor bir sezon beklediğini ve talebin arzdan daha az olabileceğini kaydetti.

İHRACATTA RESESYON KAYGISI ARTTI

Küresel piyasalardaki resesyon endişeleri ve Avrupa’dan gelen yavaşlama sinyalleri, Türkiye’de etkisini göstermeye başladı. Özellikle Avrupa’ya yoğun çalışan fındık ihracatçılarını da etkisi altına alan bu durum karşısında uyarıda bulunan KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sabır, Avrupa’da yaşanan ekonomik daralmanın piyasaları etkileyeceğini belirtti. Sabır,“Avrupa’da resesyon var ve bu sene normal bir sezona girmiyoruz. Talep tarafında müşteriler aldıkları ürünleri daha yavaş sattıkları için depolarında mal birikti. Finansman maliyetleri de arttığı için kontratlarını da çağırmamaya başladılar’’diyerek kritik gelişmelere dikkat çekti. Fiyat alım şartları ve finansman sürecindeki gelişmeler karşısında piyasaları yabancı alıcıların tutumu belirleyeceğini söyleyen Sabır, “Zor bir sezon olacağını şimdiden görüyoruz” dedi.

KUR RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

İhracatçının çift haneli rakamlarla yükselen döviz riskleri nedeniyle kaynak bulma ve bununla rekabet etmekle karşı karşıya olduğunu ifade eden Sabır, “Firmaların finansmana erişimi kısıtlandı ‘’diyerek şöyle devam etti: “Bu sene talebin geçen seneye göre dünyadaki resesyonla beraber gerilemesi bekleniyor. Bu durumda hesaplarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Artık fındık depolamanın maliyeti çok büyük rakamları buluyor. Sektör finansmanda ihracat tarafında biraz rahat olsa da, şuanda Eximbank döviz kredisi vermiyor, sadece TL kredisi veriyor. Bu durumda TL kredisinde de kur riski almış oluyoruz” diye konuştu.

“FİYAT REKABETİ’’ SEKTÖRÜ YIPRATIR

Dünyada fındık üretim alanlarının arttığına dikkat çeken Sabır, “Amerika’da ciddi bir üretim artışı var. Şili5 yıl içerisinde 80-90 bin ton üretime ulaşacaktır.Yabancı alıcılar hem üretim yapıyor hem de burada üretilen fındığı alıyor. Bunun yanında çikolatayı orada üretmek üzere üretim tesisleri kuruyorlar. Kuzey Amerika tarafında Oregon’da da fındık dikim sahaları genişlemeye devam ediyor. Orada yeni çeşitlerin dikimi yapıldığı için randıman artışı da gözleniyor. Türk fındığı ile Oregon fındığı arasında ilk defa fiyat rekabeti yaşandığını  bu sezon gördük. Savaş altındaki Ukrayna’da bile yeni fındık üretim sahaları açılıyor. İtalya, Azerbaycan ve Gürcistan’da da üretimler artıyor” diyerek dünya fındık piyasasında yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini, bunun için Türk fındık sektörü olarak bir an önce verim artışı sağlayarak maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.