Dolar 18,8890
Euro 20,0254
Altın 1.116,17
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Azerbaycanlı heyet fındık tarımını gözlemleyecek!

Azerbaycanlı ekip, ülkelerindeki fındık sektörünün gelişimi için Karadeniz Bölgesi’nde üretim sahalarını gezecek. Proje ekibi, 10 gün boyunca Samsun, Ordu ve Giresun illerinde örnek fındık bahçelerini, tarım makinaları üreten firmaları ve fındıkla ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarını ziyaret edecek.

Azerbaycanlı heyet fındık tarımını gözlemleyecek!
Ağustos 12, 2022 6:31 am
184

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar’ın, fındıkta verim ve kalitenin arttırılması adına uluslararası uzman olarak görev aldığı projede yanı sıra, aynı bölümden yüksek lisans öğrencisi ve Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanı Gökhan Ayar da yer alacak.

Azerbaycan’dan gelen ekibi OMÜ Rektörlük Senato Salonu’ndaki toplantıda; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren ve Prof. Dr. Sevim Alışır ile Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. İdris Varıcı ağırladı.

FINDIK ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI FARKLI BÖLGELERDE SAHA TURLARI

Buluşmanın başında farklı iş paketlerini barındıran projedeki gezi ve gözlem noktaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ümit Serdar “Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 10 günlük bir programımız var. İlk olarak Üniversitemizden başlayıp sonrasında Nebiyan Dağı’na çıkarak 19 Mayıs ilçesindeki fındık bahçesindeki işlemleri gözlemleyeceğiz. Ardından Çarşamba ve Terme ilçelerini gezeceğiz. Sonraki günlerde de Toprak Mahsülleri Ofisi, tarım kredi kooperatifleri, tarım il müdürlükleri ile toplantılarımız olacak. Ayrıca Giresun’da Ticaret Borsası ve Fındık Araştırma Enstitüsünü ziyaret edeceğiz ve kapanışı da Fatsa’da yapacağız.” dedi.

Rektör Ünal “Samsun, fındık üretiminin en fazla olduğu ikinci il konumunda”

Toplantıda OMÜ’nün tanıtım filmi ile istatistiki bilgilerine yer verilirken, ardından konuklarını selamlayarak “Hem iş birliği hem tecrübe paylaşımı açısından umarız güzel bir başlangıç olur” temennisinden bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal da “OMÜ’nün güçlü unsurlarından biri olan Ziraat Fakültesi, hem kadrosu hem de bölgeye sunduğu katkılar ve de ürettiği projeler itibarıyla Türkiye’de seçkin fakülteler arasında. Samsun, toprağının verimli olması ve konjonktürel şartlardan dolayı şu anda Türkiye’de fındık üretiminin en fazla olduğu ikinci il konumunda. Hatta yakın zamanda en fazla üretimi yapacak il olması bekleniyor. Samsun, verimi yüksek topraklara sahip bir kent olmakla birlikte Ordu ve Giresun’a göre coğrafyası biraz daha müsait.” diye konuştu.

Akabinde Azerbaycan FAO’dan proje lideri ve Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi akademisyeni Fagan Aghayev, Azerbaycan’daki fındık sahaları, üretimi ve projelerine dair bilgilendirmede bulundu. Toplantıda ayrıca, OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, fındık hastalık ve zararlıları ile ilgili araştırmalar üzerinde dururken, Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bozoğlu ise dünyada fındıkta fiyat oluşumu ve fındık politikalarını mercek altına aldı. Sunumların ardından Azerbaycan’dan gelen ekip üyeleri, plaket ve hediyelerini Rektör Ünal’a takdim etti.

Proje ekibi, 10 gün boyunca Samsun, Ordu ve Giresun illerinde örnek fındık bahçelerini, tarım makinaları üreten firmaları ve fındıkla ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarını ziyaret edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.