Çanakçı deresi yok edilmesin
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Çanakçıya yapılmak istenilen 5. HES Projesini tekrar gündeme getirerek iki yıldır defalarca dile getirdiğimiz bu projeden kesin bir biçimde vazgeçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yerinden söz alarak konuya ilişkin bir açıklama yapan Necati Tığlı, TBMM Genel Kurulunda; “Giresun Çanakçı ilçesi Görele Deresi üzerine tesis edilerek işletilmesi planlanan Görele regülatörü ve hidroelektrik enerji üretim tesisi burada 4 tesis yetmezmiş gibi 5’incisi ve en büyüğü olarak hayata geçirilmek istenmektedir. Konuyu defalarca Meclis gündemine getirdim. Neden bu ısrar? Vatandaşlarımız güzelliklerimizin birer birer talan edilmesine karşı çıkıyor; anlayın artık. Yaklaşık 30 kilometrelik dere yatağı boyunca bütün derenin suyunu tünellere hapsetmek nedir? Daha 2020 yılında Çanakçı Kaymakamlığı bu dereye 3 bin adet kırmızı benekli alabalık bırakarak neslini korumak için çaba göstermedi mi? Bir taraftan korumaya çalışanlar, bir taraftan “Enerji üreteceğim.” bahanesiyle bu mirası yok etmek için ısrar edenler… İki yıldır defalarca dile getirdiğimiz bu projeden kesin bir biçimde vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Muhteşem güzelliğe sahip Sisdağı ve Kızılali Dağlarının beslediği Giresun Çanakçı İlçesi Görele Deresi üzerine tesis edilerek işletilmesi planlanan yeni HES projesiyle 7 kilometrelik dere yatağı boyunca yer alan yaklaşık 250 dönüm arazi yalnızca yüzde 11’lik can suyu ile yetinmek zorunda kalacak, peki soruyorum vadide yaşam bu şekilde nasıl devam edecek?” diye sordu.
Çanakçı Deresine 10 Haziran 2020’de Çanakçı Kaymakamlığı tarafından Salmonidae familyasına ait 3000 adet kırmızı benekli alabalık (salmo trutta) salınmıştı.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı; “Çanakçı Deresinde ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Alanlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi)’ne göre kesin koruma altında olan ve nadir bulunan bir tür olan Avrasya Su Samuru-Lutra Lutralar yaşıyor, vadi boyunca tarihi değirmenler, tarihi köprüler, şelaleler yer alıyor, UNESCO tarafından acil koruma gerektiren somut olmayan kültürel miras listesindeki ‘Kuşdili’nin anavatanı Kuşköy ve vadide yer alan diğer doğa harikası köyler HES projeleri ile zarar görüyor. Bir taraftan Kırmızı benekli alabalık nesli devlet eliyle kurtarılmaya çalışılırken diğer taraftan neslin tükenmesine sebep olacak bu projeye izin verilmesi devlet aklıyla örtüşmüyor” açıklamasını yaptı.