Dolar 18,8717
Euro 19,9635
Altın 1.108,53
BİST 5.237,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 9°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 13°C

Duş 4 dakika

Ekim 24, 2022 5:33 am
203

Almanya, Merkel hükümetlerinin 16 yıl doğalgaz ihtiyacının %50’sini Rusya’dan karşılamakta hiç bir sakınca görmeyen icraatının ağır faturasını, ekonomik gelişmesi yavaşlayarak, küçük ve orta boy firmalar, fabrikalar yeterli enerjiye ulaşma zorluğu içine düşerek ve halkı telaşa kapılarak ödüyor. Halk telaşa kapılıyor çünkü sadece günlük yaşamını garantiye almakla yetinmeyip, geleceğini de devamlı emniyette görmeğe alışık bir toplum! Ufuk da küçük bir bulut belirdiğin de, geleceğini düşündüğü korkunç yağmura karşı hazırlık yapmağa başlayan bir toplum! Rusya doğalgaz göndermeyi durdurunca, yetkililerin, bunların başın da partisinin ve kendisinin imzasıyla, Merkel’in 16 yıllık memlekete ihanet politikasına ortak olan şimdiki başbakan Scholz var, memleketin doğalgaz depolarının doluluk oranının 98.8’e ulaşmış olduğunu beyan etmeleri halkı rahatlatmıyor. Atalarımız „Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.“ demişler. Almanlar „Man wird mit taten gemessen.“ -insan yaptığıyla ölçülür.- Halk, yapılanlar apayrı bir resim gösterdiği için rahat değil.

Doğalgaz fiyatları roket gibi fırlayınca, piyasanın gaz ihtiyacını karşılayan ithalatcı firmalara yardım için, kilowat başına 4 Kuruş(Cent) zam yapıldı. Kısa bir süre sonra devlet (hükümet) maddi yardım yaptığı ithalatcı firmanın en büyüğünü kontrolü altına aldı. İkisi de vatandaşın vergilerinden ödendiği için, ilk zam havada kaldı! Onu hemen geri çektiler, ödeme yapmış olanlara paraları iade edilecek. Doğalgaz fiyatına 2024 sonuna kadar tavan getirilmesi hazırlığına başlanıldı. Enerji sektörün de 200 milyar avro’luk yatırım yapılacağını açıkladı başbakan. Plan belli değil. Bunu denize kıyısı olan bütün memleketlerin için de,  LNG (Tankerlerle getirilen sıvılaştırılmış gazın tekrar gaza dönüştürülüp borulara verildiği terminal) terminali olmayan tek ülke olan Almanya’nın başbakanı açıklıyor. Koalisyon ortağı yeşillerin ideolijik saplantısı nedeniyle, memleketde ki atom santrallerinin kabısına kilit vuruluyor, doğalgaz ile elektrik üretiliyor, Fransa’dan atomsantrali elektriği satın alınıyor, Fransa’ya kömür santralleri ile üretilen elektrik veriliyor! (Elektrik depolanamadığından hemen kullanıma sokuluyor) Fracking methoduyla doğalgaz çıkarılmasına izin yok ama ABD’den tankerlerle Frackinggaz, Birleşik Arap Emirliği’nden Hidrojen getiriliyor. Hollanda’dan, Belçika’dan Frackinggaz ile üretilen elektrik alınıyor.  Önemli olan Almanya havasının temiz kalması, Afrika, Amerika veya komşu devletler de yaşayan insanların temiz havaya ihtiyaçları yok! Enerji üretiminde çıkan karbon dioksit başka bir dünyaya gidiyor! Aynısı Amerikadan Avrupa kıtasına Framinggaz getirirken okyanusu arşınlayan, bacalarından zehir saçan tankerler için de geçerli! Küçük ve orta boy firmalar gelen yılın enerjisini sağlayacak antlaşmaları yapamıyorlar çünkü talep edilen depozit çok yüksek. Enerjisiz plan, plansız üretim yapılamıyor. Üretimi azalan ekonominin otomatikman hızı da azalıyor! Rusya Ukrayna savaşı başlayınca Scholz Bundeswehr’e de (Alman Silahlı Kuvvetleri) 200 milyar avro yatırım yapılacağını açıklamıştı, orada da henüz belirli bir plan yok!

65 milyarlık üçüncü yardım paketini yürürlüğe sokan hükümet herkese ikinci defa 300 avro göndermeğe başladı. Bir aylık doğalgaz faturasını da devlet üstlenecek. Toplu konut kiralayan firmalar Elektrik ve doğalgaz gibi yan giderleri ödeyemeyen kiracılara, kriz geçene kadar çıkış veremeyecek. Gaz ve elektrik faturasını ödeyemeyenlerin gaz ve elektriğinin kapatılamayacağı kararı geçen yıl alınmıştı. Tekrar altını çizmek de yarar var; yardım Almanya’da vergi mükellefi olan herkese, emekliler de dahil yapılıyor. KDV oranı %19. Bu oran doğalgaz da 7’ye düşürülmüştü. Vatandaş maddi yardım yerine, vergiler de indirime gidilmesinin veya belli bir süre hep kaldırılmasının daha faydalı olacağı kanısın da! Hali vakti yerin de olanların yardıma ihtiyacı yok, bütün ihtiyaçlarını devletin karşıladığı temel yaşam güvencesi (Grundsicherung) içinde yaşayanların ve yakında ismi vatandaşlık parası yapılacak olan Hartz4’e kayıtlı olan işsizler ordusu ile çalışmayı akıllarının ucundan bile geçirmeyen, sayılarının beş milyon olduğu belirtilen ekonomik sığınmacılar bir kuruş vergi ödemiyorlar. Fiyatların yükselmesi, kiraların, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının tavan yapması onlara hiç dokunmuyor. Yükselen fiyatlardan hiç etkilenmeyen, yani maddiyatı iyi olanlara yardım da bulunmak milletin parasını peşkeş çekmek, vatandaşın parasını ateşe atmak addetiliyor! Vergi indiriminin sayıları 44 milyonu bulan mükellefe daha faydalı olacağı belirtiliyor. Yine bu kapsam da aylık toplu taşıma aboneliği 9 avro’ya düşürülmüştü. Bir ay boyunca 9 avroluk abone ile memleketin her tarafına gidebiliyordunuz,. Halk çok rağbet gösterince, genel de, yaşadığınız yöreyi kapsayan ortalama 90 – 100 avro’luk bu abone kartının, memleketn her yöresin de geçerli olmak üzere, 49 avro’ya satılması kararı alındı. Taşımacılar zarar etmeyecek, 49 avro’nun üstünü devlet tamamlayacak. Vatandaşlar bayram ediyor. Çok talep bulan bu yeni sistemin artık toplumun yaşamına temel atacağı kesin gözüküyor. Yaşadığımız yöre de yıllar önce bir kaç aylık sergiler, şenlikler dolayısıyla Ren nehri üzerine yapılan telefirik tesisatı, halkın yoğun ilgisiyle günümüze kadar geldi.

Karakollar da ki kaloriferler 19 dereceye bağlandı. Evlere de aynı tavsiye de bulunuluyor. Hapishaneler 22 derece. Kaloriferlerimizi granül ile çalıştırıp, ev ısısını 17 dereceye düşürmemizi isteyenler de yok değil! Eyaletlerin birisin de pilot proje başlatıldı: Doğalgaz da tasarruf yapmak için duşlar 4 dakikaya bağlandı. Su sadece dört dakika akacak. Sıcaklık 38 derece de tutulacak. Proje kapsamın da sadece doğalgaz değil, bacadan çıkan karbon dioksit de var! Yeşiller kömür santrallerini de kapatmağa kararlı gözüküyorlar! Çok yakın bir gelecek de ufuk da elektrik kısıtlama bulutları göründüğün de, çamaşır ve bulaşık makineleri için de, 4 dakikalık duş benzeri çalışmalara başlayabilirler!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Aralık 27, 2022 7:47 am
Eylül 23, 2022 7:21 am
Temmuz 20, 2022 7:14 am
Temmuz 20, 2022 7:20 am
Kasım 29, 2022 7:10 am
Temmuz 20, 2022 7:11 am
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.