Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 10°C

Gezmiş’ten göçü için 5 öneri!

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun kadın milletvekili ada adayı Elvan Işık Gezmiş, “Geriye göç cazip hale getirilmelidir” dedi. 

Gezmiş’ten göçü için 5 öneri!
Ocak 25, 2023 12:18 am
96

Giresun Merkez Muhtarlar Derneği’ni ziyaret eden CHP Milletvekili aday adayı Sosyolog Eczacı Elvan Işık Gezmiş, muhtarlarla yaptığı istişarede toplumsal bir yaraya dikkat çekerek konuyla ilgili projelerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Gezmiş, köylerden şehirlere göçü önlemek ve geri çevirmek için 5 başlıkta şu önerilerde bulundu;

1-Köyde üretilen ürünlerin kolayca satılabilmesi için çokça özel alanlar oluşturulabilir. Böylece köyde üretenlerin gelir seviyesi artırılabilir, yaşamını köyde sürdürebilmesi için gerekçe yaratılabilir.

2-Köylere okullar ve sağlık ocakları tekrar açılabilir. İnsanlarımız sırf okula yakın bir yerde ikamet etmek için şehirde yaşamak zorunda kalmayabilir. Böylece kışın kapanabilen köy yolları nedeniyle sağlık ve eğitim hizmetlerinden mahrum kalabileceği endişesi ortadan kalkabilir.

3-Köylerde ortak yaşam alanları oluşturulabilir. Köylerde yaşayan nüfusun en azından günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği alışveriş alanlarının açılması teşvik edilebilir.

4-Üreticiyi eğitecek çeşitli kurslar ve programlar geliştirilebilir. Bu programlara katılanlara sertifika verilerek belli alanlarda uzmanlaşma sağlanabilir.

5-Üretim için çeşitli teşvikler verilebilir. Mesela sadece köyde yaşayanlara mazot, gübre gibi zorunlu ihtiyaçlar indirimli olabilir.

Dernek başkanı Tülin Şenel’e sıcak ev sahipliği için teşekkür eden Gezmiş, “Kentlerimizde son yıllarda sürekli artış gösteren nüfus, aslında nüfus artışından daha çok, bir göç hareketinin sonucudur. Kentlerde nüfus artarken, köylerde nüfus azalması yaşanmaktadır. Özellikle son 30 yıldır köylerden kentlere, kentlerden de metropollere artarak devam eden bir yer değişimi vardır. Göç eden nüfusla birlikte, kentlerde yaşam koşullarının çok zor olduğu yerleşim yerleri oluşmuş, kentlerin alt yapıları bu yükü taşıyamaz hale gelmiştir. Kentler çarpık yapılaşmaya ve sağlıksız nüfus artışına maruz kalmıştır. Anadolu da yazın köyde, kışın şehirde yaşama kültürü gelişmiş ve bu durum çift ikamet halini ortaya çıkarmıştır. Köylerde kışın da yaşamanın kalitesi ve avantajları arttırılırsa köydeki yaşam süresi on iki aya çıkacak, böylece kalabalıklaşan kent merkezleri de rahatlayacaktır. Göç bir an önce durdurulmalı, nüfusun kentlileşmesinin önüne geçilmeli ve hatta uygulanacak farklı politikalarla geriye göçü destekleyecek somut adımlar atılmalıdır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.