İlaç krizi büyüyor!
Büyük illerden sonrada Giresun’da da eczacı ve vatandaş birçok ilaca ulaşımda sıkıntı yaşamaya başladı. Giresun’da bulunmayan ilaç sayısı giderek artıyor. Eczacı depoda, vatandaş ihtiyacı olan ilacı bulamıyor.

42’nci Bölge Giresun Eczacı Odası Başkanı Çağrı Unat, giderek artan ilaç sıkıntısına dikkat çekerek, ilaca ulaşım sıkıntısının halk sağlığını tehdit eder bir konu haline geldiğini belirterek, soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. ilaca ulaşımda yaşanan sıkıtının ticari bir mesele olmadığının altını çizen Unat, “Son birkaç yıldır özellikle Ocak – Şubat aylarında yaşanılan ilaç tedariki problemi bu yıl kendini daha erken hissettirmeye başladı. Özellikle çocukların kullandığı ağrı kesici – ateş düşürücüler, antibiyotikler, göz ve kulak damlaları, kanser ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, tansiyon gibi bazı kronik ve bir kısım genetik hastalıklarda kullanılan ilaçlar ‘bulunamayanlar’ listesinin başını çekiyor” açıklamasında bulundu.
“TEDARİK SIKINTISI VAR”
Tedarik krizinin gün geçtikçe büyüdüğünü vurgu yapan 42. Bölge Giresun Eczacı Odası Başkanı Unat, “İlaç hammadde fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirinin bozulması ile girdi maliyetlerinin ve giderlerin artması, yurtdışına yoğun şekilde ilaç satışı da dahil olmak üzere bir çok nedenle ilaçtaki tedarik krizi giderek büyüyor. Firmaların üretim yapıp yapmadığını, üretiyorsa bu ilaçların ne kadarının ülkemize verilip ne kadarının yurtdışına satıldığını biz de bilemiyoruz. En acı olansa konunun asıl muhataplarının net bir açıklama yapmıyor olması. Yeterli ilaç üretiliyor ya da ithal ediliyor mu; üretiliyorsa nereye satılıyor? Bunun öğrenilip kamuoyu ile acilen paylaşılması gerekiyor” dedi.
Haftalardır ecza depolarında ya ilaç bulamıyor, ya da çok kısıtlı sayıda bulduklarını aktaran Unat şunları kaydetti; “Halkımızın çok aşina olduğu ama yasal nedenlerle ismini veremediğimiz en temel çocuk ve yetişkin antibiyotikleri ve yine çok bildiğiniz ateş düşürücüleri de eşdeğerlerini de temin edemiyor ya da ancak birkaç adet bulabiliyoruz. Gerek ilimizde ve bölgemizde, gerek ülkemizde eczacı ve depo WhatsApp grupları ve sosyal medya platformları hastalarına ilaç arayan eczacılarımızın mesajları ile dolu. Eczacı Odası aracılığı ile hastalara ulaştırılan hayati öneme haiz ilaçları da günlerdir hatta bazılarını aylardır bulamıyoruz.”
İlaca ulaşım sıkıntısının Türkiye Eczacılar Birliği tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletildiğini hatırlatan Unat, “Çünkü mesele artık ticari bir mesele değil, halk sağlığını tehdit eder bir konu haline gelmiştir. Özellikle kış aylarının başlaması ile artan hastalık oranı karşısında neredeyse bitme noktasına gelen ilaç tedariği korkutan senaryoları aklımıza getiriyor. Şu ana kadar süreç depo ve eczanelerin gelirleri kaldırılarak bir şekilde ilerletildi. Ancak sorun giderek büyüyor. Bazı firmalar zarar ettikleri gerekçesi ile devlete yapmaları gereken iskontoları da yapmadığı için vatandaşımızın ödediği ücret de giderek artıyor” dedi.