Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Çok Bulutlu
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Paz 19°C
Pts 14°C
Sal 11°C
Çar 10°C

Miraç Kandili bu gece idrak edilecek

Hazreti Muhammed’in, Allah’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam’ın rehberliğinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili bu gece idrak edilecek.

Miraç Kandili bu gece idrak edilecek
Şubat 17, 2023 7:07 am
38

Miraç Kandili, 23 Ocak’ta başlayan “Üç Aylar”ın ilki olan Recep ayının 27’nci gecesine denk geliyor. İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allah’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam’ın rehberliğinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. “İsra ve Miraç mucizesi” ismiyle anılan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. “İsra olayı”, Hazreti Muhammed’in bir gece Mekke’den Kudüs’e, “Miraç olayı” ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor.

MÜFTÜ TOPCAN’DAN MESAJ

İl Müftüsü Ramazan Topcan, Miraç Gecesi dolayısıyla yayımladığı mesajda, İslam aleminin kandilini tebrik etti.

Müftü Topcan yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Recep ayının 27. gecesinde idrak edilen ve üç ayların ikinci kandili olan Miraç Kandili’nin rahmet ve bereket gölgesi üzerimize düştü hamdolsun.

17 Şubat 2023 Cuma gününü Cumartesi’ye bağlayan gece, İslam dünyası Miraç Kandili’ni idrak edecek.

Bu gece, içinde birçok ilahi hikmeti ve bereketi barındıran bir gecedir.

İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan Miraç Kandili, Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır: “Kulu Muhammed’i bir gece Mescid-i Haram’dan, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsrâ 1)

Bu gece; beş vakit namaz farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son üç ayeti indirildi.

Ayrıca bu büyük olaydan bahseden İsra Suresi’nde Yüce Allah, bütün insanlığa ihtiyaç duydukları düsturları bildirmekte ve insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

Bu düsturlar:

“Rabbin yalnız kendisine kulluk etmenizi, ana-babaya iyi davranmayı emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında kalırsa, yaşlanırsa, onlara karşı öf bile deme, onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle”,

“Yakınına, düşküne, yolcuya hakkını ver. Elindekileri saçıp savurma”,

“Saçıp savuranlar şeytanın dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.”

“Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme, büsbütün açıp tutumsuz olma, yoksa pişman olur, açıkta kalırsın…”,

“Çocuklarınızı yoksulluk korkusuyla öldürmeyin. Biz onlara da size de rızık veririz. Onları öldürmek şüphesiz büyük bir günahtır.”,

“Sakın zinaya yaklaşmayın, doğrusu bu çirkindir. Kötü bir yoldur.”,

“Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın…”,

“Yetimin malına ergin çağına ulaşana kadar, en güzel şeklin dışında yaklaşmayın. Verdiğiniz sözü de yerine getirin, çünkü verilen söz sorumluluğu gerektirir”,

“Bir şeyi ölçtüğünüzde tas tamam ölçün, doğru terazi ile tartın, böyle yapmak sonuç itibariyle daha güzel ve daha iyidir.”,

“Yeryüzünde böbürlenerek yürüme, çünkü sen ne yeri delebilir ve ne de boyca dağlara ulaşabilirsin.”,

“Bunların hepsi Rabbi’nin katında beğenilmeyen kötü şeylerdir.'”

Bu mübarek gün ve gecelerde Rabbimizden bağışlanma dileyelim, günahlarımıza tövbe edelim. İnsanlık için hidayet rehberi olarak gönderilen kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okuyalım. Kaza namazları kılalım, nafile namaz kılalım.   Anne ve babalarımız hayatta ve yanımızda ise onların hayır dualarını alalım. Yakın ve uzak akrabalarımızın, komşularımızın kandillerini tebrik ederek hal hatırlarını soralım.  Her zamankinden daha fazla yardımlaşmaya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeye vesile olacak sadakalar verelim, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olalım. Kırgın, dargın olduğumuz kimselerle barışalım.

Bu vesile bir kere daha Miraç Kandili’nizi ve Mübarek Üç Aylarınızı tebrik ediyor, bu mübarek gün ve gecelerin şehrimize, ülkemize ve tüm insanlığa rahmet, bereket ve huzur getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği 10 ilimizde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, geride kalan ailelerine ve aziz milletimize sabırlar diliyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.