Dolar 18,8854
Euro 20,1115
Altın 1.114,61
BİST 5.278,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

Tadımlık

Ekim 7, 2022 8:01 am
195

Başlıkta anlatılmak istenilen asıl şey azı yarar çoğu zarar sözünden anlaşılan şeyin ta kendisidir. Tatmak kelimesinden türemiştir. Farklı farklı anlamlara da çekilmektedir. Asıl anlamı ise bir gıda maddesini ağza alıp dil üzerinde bulunan tat alma papillalari sayesinde bu gıda maddesinin gerçek tadının beyindeki gerekli algı merkezine gönderilerek canlı canlı algılanmasın dan, hissedilmesi den ibaret.

Bu terimin, içerisinde bulunduğumuz zaman süreciyle bir bağlantısının olup olmadıği ise bende uzun yıllar dan bu yana bir merak uyandırmıştır.

Ancak fazla merak aşık usandirir.Yani her şeyin azı yarar çoğu zarar da olduğu gibi ya sadece de tadımlık olsun varsın.

Hem bu arada tatmak çok farklı anlamlarda üstelik ehemde hâlâ şu an ki süreçte de hemen her alanda kendisini açık seçik belli etmektedir.

Bu terimden anlaşılan şeyin, şeylerin içerisinde bulunduğumuz zaman sürecinde hayatımızın bir parçası olduguda aşikardır.

Onu tat bunu tat, yani tat babam tat ehemde canlı canlı bir vaziyette.

Hissetmek kelimesi ise bana göre bu Tatmak kelimesine en yakın bir anlama sahip kelimedir diye düşünüyorum.

Çünkü anlaşıldığı kadarıyla da bu iki terim olmuş tam bir ikisi bir arada.

Yemeğin tadına bakmak, hayatı tatmak, işin tadını çıkarmak, vs vs.

Tatmak: Yiyerek hissetmek…

Tatmak: Canlı canlı yaşamak…

Şahsıma göre bu iki anlamdan başka farklı anlam çıkacağı dusuncesinede sahip olmadığım için buraya kadar yazdiklarimla yetinebilecek oldugumu düşünüyorum artık.

Bay bay hoscakalınız saygı ve sevgilerle…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Ocak 12, 2023 7:48 am
Temmuz 19, 2022 9:21 pm
Aralık 15, 2022 8:28 am
Ekim 27, 2022 7:06 am
Temmuz 19, 2022 9:22 pm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.