Dolar 18,8995
Euro 20,0561
Altın 1.121,85
BİST 5.222,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

Hepatit ciddi yük oluşturan hastalıklardır

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hepatit tanı ve tedavisi uygulanmakta.

Hepatit ciddi yük oluşturan hastalıklardır
Temmuz 30, 2022 5:43 am
160

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Şenel, “Viral hepatitler ülkemiz dahil tüm dünyada yaygın olarak görülen, karaciğer kanseri siroz gibi ciddi hastalıklara ilerleyebilen ve ülke ekonomilerine tanı ve tedavi yöntemleriyle ciddi yük oluşturan hastalıklardır. Hastalık bulgularının geç dönemde ortaya çıkması ancak erken tanı ve tedavi ile ilerleyici hastalığın gelişmesi önlenebilir” dedi.

Şenel, Dünya Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Hepatitlerin birçoğunun aşıyla önlenebilir olması nedeniyle farkındalığın artırılması amacıyla 28 Temmuz tarihinin tüm dünyada Dünya Hepatit Günü olarak belirlendiğini kaydetti.

Dr. Öğr. Üyesi İlknur Şenel, hepatit ile ilgili şu bilgileri verdi;

“Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı Hepatit Günü için belirlediği tema, “Hepatiti Test Et ve Tedavi Et” iken 2022 de bu hedef ‘ne tür hepatitleri olursa olsun, insanların tedavi ve bakıma daha iyi erişebilmeleri için hepatit bakımını birincil sağlık tesislerine ve topluluklara daha yakın hale getir ‘ olarak belirlenmiştir. Böylece risk altında olan veya hastalığının farkında olmayan kişilerin bu konuya dikkati çekilerek teste yönlendirilmesi ve hastaların tedavi olma oranlarının artırılması hedeflenmektedir.   Hepatit, tanım olarak karaciğerin iltihabıdır ve pek çok sebebe bağlı olarak oluşabilir. En sık sebeplerin başında viral enfeksiyonlar gelmektedir. Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri (hepatit A, B, C, D ve E) bulunmaktadır. Dünya şu anda çocukları etkileyen yeni bir açıklanamayan akut hepatit enfeksiyonu salgınıyla karşı karşıyadır. Etkeni henüz belirlenemeyen virüsle ilgili tanımlama çalışmaları devam etmektedir. Bu salgınla birlikte akut hepatitler tekrar gündeme gelmiştir. Akut hepatit enfeksiyonlarının çoğu hafif hastalığa neden olur ve hatta fark edilmez. Ancak bazı durumlarda komplikasyonlara yol açabilir ve ölümcül olabilir. Yalnızca 2019’da, akut hepatit A ila E enfeksiyonlarının komplikasyonları nedeniyle dünya çapında tahmini 78.000 ölüm meydana gelmiştir. .Viral hepatitler akut tabloya yol açtığı gibi bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Küresel çabalar, hepatit enfeksiyonları B, C ve D enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasına öncelik vermektedir. Akut viral hepatitin aksine, bu 3 enfeksiyon, uzun dönemde siroz ve karaciğer kanserine yol açarak 1 milyondan fazla ölümle sonuçlanan kronik komplikasyonlara neden olur. Bu 3 tip kronik hepatit enfeksiyonu, hepatit ölümlerinin %95’inden sorumludur. Kronik viral hepatiti teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için rehberliğe ve araçlara sahip olsak da, bu hizmetlerin ulaşabilir olmasını sağlamak gerekmektedir. Hepatit A enfeksiyonuna neden olan hepatit A virüsü bulaşı esas olarak fekal-oral yolla (hasta kişilerin dışkısından atılan virüsle kontamine su ve gıdaların tüketilmesiyle) gerçekleşmektedir. Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Hijyen kurallarına ve temizlik koşullarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı, ve Hepatit A aşı uygulamaları korunmada önemli yollardır. Hepatit A aşılaması 2012 yılından itibaren rutin çocukluk aşı takvimi içerisinde yer almaktadır.”

“GİRESUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE HEPATİT TEDAVİSİ VERİLMEKTE”

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, tüm hepatit hastalıkları için tanı ve tedavi hizmetlerinin 1 profesör, 4 doktor öğretim üyesi ve 8 asistan doktordan oluşan uzman ekip eşliğinde verildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Şenel, “Ailesinde hepatit hastalığı olan, riskli temas öyküsü olan ve aşılama durumunu bilmeyen kişiler tarama muayeneleri için enfeksiyon hastalıkları polikliniklerine muhakkak başvurmalıdır. Başvuru sonrasında yapılan değerlendirmeler sonrasında hastalık tespit edilenlerin tedavisi, aşı ihtiyacı olanların aşılama takviminin oluşturularak aşılamasının sağlanması hizmetleri polikliniklerimizde verilmektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.